Locul era pustiu. Orasul isi dormea linistit somnul. O lumina albastruie aparu brusc deasupra orasului inundand strazile atipite. In lumina albastruie se puteau zari vag contururile unei nave. Era o naveta desprinsa din nava-mama care se invartea undeva pe orbita pamantului.

Naveta incepu manevrele de aterizare. Cand ajunse deasupra strazii se parea ca se va lovi de blocurile din jur. Si totusi, in mod miraculos, trecu prin bloc de parca ori blocul, ori naveta ar fi fost materiale. Se opri la parterul blocului in rand cu magazinele din jur. Nimic nu fusese deranjat. Nici macar o bucatica de moloz nu cazuse pe caldaram. Naveta parea sa se di nascut acolo, odata cu blocul. Mai mult, picioarele metalice ale navetei si frontorul cu hublouri transparente pareau a fi nastrusnicia unui arhitect supradotat. Integrarea in peisaj era aproape perfecta.

Cei din naveta se numeau zolofi si planeta lor era undeva in quadrantul XZ153 din apropierea Marelui Vortex. Plecasera de acasa cu un scop bine definit. Erau maestri desavarsiti ai artei Ci. Arta Ci era de fapt arta tunsului.
Zolofii fusesera pe punctul, acum cateva mii de ani, de a-si pierde parul din cauza unui virus necunoscut. Toti zolofii de stiinta ai planetei isi unira atunci fortele pentru a veni de hac virusului calvitiei.
Dupa indelungi cercetari si incercari au inteles ca parul era ceva viu, cu anumita personalitate, care avea nevoie de o ingrijire aparte. Fara aceasta ingrijire, rezistenta parului slabea si virusul gasea calea deschisa. Cu toate eforturile zolofilor de stiinta, nu se putu prepara un vaccin eficient impotriva virusului.

Salvarea veni de la un frizer pe nume Ci Licor. Acesta descoperi ca atunci cand clientii sai care se tundeau frecvent nu erau afectati de virus. Dupa cativa an ide cercetari pusese la cale o metoda eficace impotriva virusului. Ci avea un talent deosebit de a simti starea de spirit a clientilor sai si tinand cont de aceasta stare, el executa un tuns care sa schimbe aceasta stare. Cand clientul era melancolic, ii facea o coafura hazilie care-l inveselea. Atunci cand clientul era preocupat de ceva, ii aplica un stil de tuns care il relaxa. Si asa mai departe. Intotdeauna trata cu respect atat parul cat si persoana pe care o tundea sau coafa. Incepea printr-un periaj indelung, apoi trecea la spalarea uc solutii de plante, masa pielea capului si radacina parului si abia spre sfarsit aranaj coafura. Era un adevarat rasfat al parului,

Metoda lui Ci era infailibila cu conditia ca cei afectati de virus sa o aplice frecvent. Ci facu multi discipoli, saloane de frizerie Ci se deschisera ca ciupercile dupa ploaie pe tot intinsul planetei, iar locuiorii descoperira ca metoda Ci le facea viata mai frumoasa. Pretutindeni erau zolofi cu parul in diverse culori si forme. Fiecare era curios sa vada ce tunsoare mai are vecinul sau si ce mai nascoceau frizerii Ci, cum erau denumiti aproape toti frizerii, pentru a imbunatati starea de spirit a zolofilor.

Trecusera mai bine de o mie de ani de la Marea Epidemie. De cateva sute de ani nu se mai cunoscuse niciun caz de calvitie virala si totusi zolofii continua sa practice Ci. Inceputa ca o meotda curativa, Ci devenise un mod de viata, o arta a frumosului si a imaginatiei. Acum cei cativa zolofi din naveta erau gata sa inceapa un nou experiment. Aplicarea artei Ci la non-zolofi. Pentru a proba desavarsirea atinsa de frizerii Ci, Marele Consiliu Planetar hotara sa incerce arta Ci pe pamanteni, singurii cu par din galaxie cu care zolofii se asemanau destul de mult.

Zolofii, coborati acum din naveta, studiasera obiceiurile pamantenilor si erau gata sa isi inceapa treaba. Pentru reusita experimentului trebuia ca nimeni sa nu isi dea seama de originea lor extraterestra. Ei trebuiau sa fie niste simpli frizeri intr-o noua frizerie pe Pamant. Ca totul sa para in regula, pregatisera si o firma luminoasa. Stiau ca UFO este termenul consacrat de pamanteni pentru nave extraterestre, asa ca firma purta numele Ciufolici.